RTC-projecten hout-bouw

Uw RTC-contactpersoon: Sofie Stoffijn | 09 267 73 89 | sofie@rtcoostvlaanderen.be

De projecten in het studiegebied Hout-Bouw richten zich naar leerlingen 3de graad secundair onderwijs van onderwijsinstellingen in Oost-Vlaanderen. De opleidingen zijn kosteloos voor de deelnemende scholen, tenzij anders vermeld. Het jaaractieplan 2018-2019 voorziet volgende projecten:

Mobiel PROJECT bekistingsmateriaal

Partner: Wolftech
In de bouwsector  komen arbeiders dagelijks in contact met bekistingsmateriaal. Dankzij het vernieuwde project kunnen leerkrachten de vakmannen van morgen alvast voorbereiden op hun toekomstige job. Het RTC Oost-Vlaanderen biedt een pakket aan waarmee diverse oefeningen kunnen worden gerealiseerd. Er is eveneens digitale ondersteuning voorzien!

AFWERKINGSTECHNIEKEN - LAKKEN & VERNISSEN

Partner: Hesse i.s.m. RTC West-Vlaanderen
Een meubel afwerken op een professionele manier stelt de vakman voor behoorlijk wat uitdagingen. Het eindresultaat is afhankelijk van tal van factoren: de correcte voorbereiding van het hout, de gebruikte afwerkingsproducten, de spuittechniek, de omgevingsfactoren, … Door middel van een intensieve dagopleiding wil een professional van het bedrijf Hesse de deelnemers een grondige basis bijbrengen m.b.t. het kwalitatief afwerken van een meubel. Daarnaast organiseren we een TTT om ook de leerkracht de nodige kennis mee te geven.

maatmeubilair van de toekomst II

Partner: Sax
We kunnen alvast verklappen dat het partnerschap uitgebreid werd met Sax (groothandel in HVAC / sanitair). Het project zal zich dit schooljaar focussen op maatmeubilair en sanitaire keukenaansluitingen. We hebben hiervoor een eerste aanzet uitgewerkt die we met de leerkrachten willen bespreken en bijstellen. 
Meer info

Opleidingsaanbod i.s.m. Constructiv

Partner: Constructiv
I.s.m. Constructiv werkt RTC momenteel een aanbod uit rond innovatieve thema's. Half oktober 2018 meer omtrent de praktische uitwerking.

Thema's zijn:

- Topografie van vandaag: Praktijkdag GPS - toepassingen en drones
- Plaatsen van E-board en steenstrips - Esoleren
- Verlijmen van stenen
- Moderne meettechnieken:3D laserscanning, Mobile mapping, Outsourcing, Ondergrondse metingen
- Duurzaam en Bijna-Eenergieneutraal bouwen (BEN): introductiemodule Duurzaam en Bijna Energieneutraal bouwen
- BENoveren: praktijkmodule (maquettes)

Check op de werkplek (hout 2xduaal)

Partner: Woodwize | Constructiv
Ook voor RTC heeft Duaal Leren nog veel onbekenden. Om onze kennis te verbreden en om na te gaan wat RTC in de toekomst kan betekenen voor Duaal Leren zijn we samen met VDAB en Constructiv ingestapt in het ESF-project HOUT 2x DUAAL van Woodwize. Meer info .


ARCHIEF

Duurzaam bouwen 

Duurzaam bouwen volgens de BEN-principes (bijna-energieneutraal) wordt vanaf 2021 de standaard voor nieuwe gebouwen in Vlaanderen en Europa. RTC werkte een project uit waarbij de scholen konden intekenen voor het bouwen van een didactisch demomodel. Voor meer info over dit deel van het project klik hier .

Mobiel project ‘Veilig werken op hoogte’

Dit project werd geschrapt binnen het aanbod van RTC. Via Constructiv krijgen de leerlingen wel nog de kans de opleiding te volgen en het attest te behalen.
Interesse in de opleiding 'Veilig werken op hoogte'? Neem dan contact op met Kaatje Haelterman of Lea Litofé (Constructiv)


Uw RTC-contactpersoon: Sofie Stoffijn | 09 267 73 89 | sofie@rtcoostvlaanderen.be
 

INLEIDING

Met dit project willen we de toekomstige meubelmaker, interieurbouwer, ... de nieuwste ontwikkelingen op gebied van maatmeubilair leren kennen. Samen met onze partners LMC en Lamello werd er een demomodel uitgewerkt. Het resultaat kan ook later op school worden ingezet om rond technieken en innovaties te werken. 

ONDERSTEUNING?

-je beschikt niet over de Lamello freesmachine ZETA P2 op jouw school? Geen probleem, Lamello voorziet 2 freesmachines die uitgeleend kunnen worden voor maximum 3 weken. Meer info via deze LINK .

-Dit is de handleiding over het wandmeubel.

-Uitleg over de montage van de verschillende ladetypes kan je hier terugvinden; tandembox D, tandembox M, legrabox C.

-Alles over de EKU-COMBINO vind je hier.

-Extra uitleg over de verbinders van Lamello kan je hier terugvinden.

-Dit is een materiaallijst van het reeds geleverde beslag.

- !!! Het dwg en dxf bestand kan je krijgen door een mailtje te sturen naar sofie@rtcoostvlaanderen.be . (Ik stuur ze nadien op met een WeTransfer.)

-Tot slot kan je hieronder nog een montagevideo vinden;