Mechanica-Elektriciteit

RTC-contactpersoon: Liza Stormens | 09 267 73 94 | liza@rtcoostvlaanderen.be

Community

- We helpen met de communicatie van het infomoment 'montage en onderhoud'. Meer info
- Infomoment machineveiligheid ikv projecten op 06/02/2018. Meer info

Projecten van partners

  RTC-projecten

  De projecten in dit studiegebied richten zich naar leerlingen 3de graad secundair onderwijs van onderwijsinstellingen in Oost-Vlaanderen. De opleidingen zijn kosteloos voor de deelnemende scholen tenzij anders vermeld. Het jaaractieplan voorziet volgende projecten:

   

  mobiele koffers

  • Via de koffers meet- en regeltechnieken kan je je leerlingen theoretische kennis en praktische ervaring laten verwerven over regelkringen en regeltoestellen. Scholen kunnen de koffersets kosteloos ontlenen bij het RTC en de inhoud verwerken in het lespakket.De koffers kan je ophalen in het PAC Zuid Gent.
  • De koffers kunnen gereserveerd worden via het kalendersysteem, zie rubriek ONTLENEN op de homepagina.

   

  aanbod automatisering

  Partners: TOFAM Oost-Vlaanderen | Odisee | Festo | Siemens

  • Het RTC-antennepunt voor automatisering in Oudenaarde is een professioneel uitgeruste opleidingslocatie te Oudenaarde waar Oost-Vlaamse leerkrachten met hun leerlingen (3de graad TSO/BSO) terechtkunnen voor diverse kosteloze opleidingen over automatisering. In dit project komt een realistische weergave van arbeidssituaties uit een industrieel bedrijf aan bod. De processimulaties worden didactisch ondersteund door MPS-stations , PLC's en Field PG's. De operator krijgt de kans om een foutenanalyse uit te voeren, diagnoses te formuleren en processtoringen op te sporen. De aangeleerde competenties en vaardigheden binnen deze opleiding sluiten aan bij de onderwijskundige en industriële doelstellingen geformuleerd in diverse studierichtingprofielen en beroepsprofilering.
  • De didactische opstelling Pick & Place in Gent is een praktisch productieproces waarmee visualisatie, supervisie  en controle van processen(onderhoudstechnieken) en industriële communicaties kunnen worden bestudeerd. Pick & Place bestaat uit 6 elektro-pneumatische didactische Festo opstellingen met elk een S7-1200 PLC (ProgramableLogic Controller) en een KTP600 OP (Operating Panel) van Siemens. Alle sensoren en actoren zijn via een ASi netwerk met de PLC gekoppeld. De PLC's worden met de Operating Panels en de programmeer toestellen gekoppeld via een PROFINET netwerk. Via dit industrieel Ethernet kunnen ook de verschillende PLC's en OP's met elkaar worden gekoppeld, waardoor de verschillende opstellingen tot één complete installatie worden omgebouwd.

   

  Kunststoffentechnologie

  Partners: PlastIQ | TI Edugo Glorieux Oostakker
  In het opleidingscentrum kunststofverwerking in Oostakker kan je terecht voor opleidingen rond kunststoffentechnologie. De opleiding bestaat uit verschillende onderdelen en kan op vraag aangepast worden:
  Deelnemers krijgen een eerste kennismaking met de verschillende types kunststoffen en hun verwerkingsmethodes.
  Inschrijven kan via de opleidingsdatabase op deze website.

  Bedrijfsbezoeken voor scholen die deelnemen aan een opleiding kunststoffentechnologie, meer info en inschrijven .

  Praktisch omgaan met machineveiligheid

  Partners: Odisee | Pilz | Arcelor Mittal In het project Praktisch Omgaan met Machineveiligheid (POM) werd de uitbouw voorzien van modulaire en praktijkgerichte leerinhouden rond functionele veiligheid. Ook de nieuwe regelgeving hieromtrent komt aan bod. De oefeningen starten met een risicoanalyse van een bepaalde applicatie. Het te halen veiligheidsniveau - afhankelijk van de 'gevaarlijkheid' van de gekozen applicatie - wordt bepaald a.d.h.v. software.
  In functie van de studierichting van de leerlingen kan het pakket worden aangepast. Zo kan er voor de opleidingen EM en IW meer ingegaan worden op de verschillende aspecten en eisen van mechanische afschermingen en beveiligingen. Bij de meer elektrische opleidingen kan dieper in gegaan worden op het gebruik van beveiligingssensoren en schakelingen. Het pakket wordt in 2018-2019 verzelfstandigd.

  veilig werken op een Rolsteiger

  Partners: TOFAM Oost-Vlaanderen | Mensura | Volta
  We voorzien in 2018-2019 een train the trainer voor leerkrachten, zodat zij de opleiding zelf kunnen geven aan hun leerlingen. Indien de school niet beschikt over rolsteigers dan is er de mogelijkheid om in VDAB Wondelgem gebruik te maken van twee rolsteigers en een opleidingsruimte.

  duurzaam energiebeheer - Fotovoltaïsche panelen

  Partners: VTI Deinze | Constructiv Oost-Vlaanderen | Edutec
  Het RTC-antennepunt 'groene technologie' in Deinze is een professioneel uitgeruste opleidingslocatie waar Oost-Vlaamse leerkrachten met hun leerlingen (3de graad tso, bso) terechtkunnen voor diverse kosteloze opleidingen over zonne-energie. Het luik rond zonne-energie bevat een opstelling met zonnepanelen van verschillende leveranciers in combinatie met visualisering, webapplicatie, weerstation en didactische panelen. Dit laat toe inzicht te verwerven in de werking en optimale installatie van zonnepanelen. De opleiding duurt een volledige dag.

  Aanbod onderhoudstechnieken

  Partner: Arcelor Mittal | Odisee | TOFAM Oost-Vlaanderen

  • In dit project wordt een theoretische en praktische opleiding gegeven naar smeertechnieken in het opleidingscentrum Arcelor Mittal te Gent. Volgende thema's komen aan bod: onderscheiden en toepassen van verschillende smeervetten, op een oordeelkundige wijze een wentellager kunnen voorzien van de juiste dosis smeervet, het herkennen en herstellen van de verschillende soorten smeersystemen en types.
  • Het RTC-antennepunt voor geavanceerde onderhouds-, montage- en afsteltechnieken (GOMA) in Oudenaarde is een professioneel uitgeruste opleidingslocatie waar men terecht kan voor diverse kosteloze opleidingen over montage- en onderhoudstechnieken. De opleidingen - die alle zijn opgebouwd in functie van te behalen leerplandoelstellingen - worden gegeven door een ervaren lesgever die goed vertrouwd is met het secundair onderwijs. De opleidingsduur is vrij te kiezen naargelang de gewenste module. :
   • hydraulica (ook voor de studiegebieden land- en tuinbouw en auto) in 2018-2019 op aanvraag.
   • lager montage- en demontageopstellingen CARB en andere lagers
   • een uitlijnstand waar twee gelagerde assen in elkaars verlengde uitgelijnd worden
   • twee uitlijnstanden voor riemschijven
   • een proefstand lagerschadedetectie
   • een proefstand centrifugaalpompen
   • een proefstand ruwheidsmeting
   • studie, uitlijning en onderhoud van centrifugaalpompen en hun aandrijving

  Projecten van partners


  Opleidingen leerkrachten Mechanica-Elektriciteit via TOFAM Oost-Vlaanderen

  TOFAM Oost-Vlaanderen

  Ben je leerkracht en wil je je competenties versterken via een doorgedreven opleiding bij de VDAB? Dat kan kosteloos voor de secties MECHANICA-ELEKTRICITEIT.
  Je dient dan wel eerst een aanvraag in bij TOFAM Oost-Vlaanderen. Klik hier voor meer info.
  Verwar niet met de train the trainers voor de 10-dagen, dit wordt kosteloos aangeboden voor leerkrachten die zich specifiek wensen voor te bereiden om de les te geven op infrastructuur van VDAB.

   

  Opleiding middenspanning bij eandis

  Partners: EANDIS

  Dit aanbod wordt gerealiseerd door Eandis.: Meer info
  Jaarlijks organiseert Eandis twee spitsdagen voor leerkrachten!