Mechanica-Elektriciteit

RTC-contactpersoon: Liza Stormens | 09 267 73 94 | liza@rtcoostvlaanderen.be

Community-acties:
- We helpen met de communicatie van het infomoment 'montage en onderhoud'. Meer info
- Infomoment machineveiligheid ikv projecten op 06/02/2018. Meer info

Projecten van partners:

  RTC-projecten:
  De projecten in dit studiegebied richten zich naar leerlingen 3de graad secundair onderwijs van onderwijsinstellingen in Oost-Vlaanderen. De opleidingen zijn kosteloos voor de deelnemende scholen tenzij anders vermeld. Het jaaractieplan 2017-2018 voorziet volgende projecten:

   

  mobiele koffers

  • Via de koffers meet- en regeltechnieken kan je je leerlingen theoretische kennis en praktische ervaring laten verwerven over regelkringen en regeltoestellen. Scholen kunnen de koffersets kosteloos ontlenen bij het RTC en de inhoud verwerken in het lespakket.De koffers kan je ophalen in het PAC Zuid Gent.
  • Door de ontwikkeling van internet als wereldwijd netwerk en het bestaan van intranet (voor bedrijfsnetwerken) is er in de productie- en procesindustrie veel belangstelling gegroeid om van "Industrial Ethernet" gebruik te maken. Hierbij wordt er gewerkt met snellere bussystemen waarbij communicatie mogelijk is tussen PG, PLC, HMI, ...op zowel interne als externe locaties. De units kunnen gekoppeld worden via een Asi-bus (ActorSensor Interface) met het ander RTC-project "Speed Control - HMI -Logo!".De koffers zijn op te halen bij de HoGent.
  • De koffers kunnen gereserveerd worden via het kalendersysteem, zie rubriek ONTLENEN op de homepagina.

   

  aanbod automatisering

  Partners: TOFAM Oost-Vlaanderen | Odisee | Festo | Siemens

  • Het RTC-antennepunt voor automatisering in Oudenaarde is een professioneel uitgeruste opleidingslocatie te Oudenaarde waar Oost-Vlaamse leerkrachten met hun leerlingen (3de graad TSO/BSO) terechtkunnen voor diverse kosteloze opleidingen over automatisering. In dit project komt een realistische weergave van arbeidssituaties uit een industrieel bedrijf aan bod. De processimulaties worden didactisch ondersteund door MPS-stations , PLC's en Field PG's. De operator krijgt de kans om een foutenanalyse uit te voeren, diagnoses te formuleren en processtoringen op te sporen. De aangeleerde competenties en vaardigheden binnen deze opleiding sluiten aan bij de onderwijskundige en industriële doelstellingen geformuleerd in diverse studierichtingprofielen en beroepsprofilering.
  • De didactische opstelling Pick & Place in Gent is een praktisch productieproces waarmee visualisatie, supervisie  en controle van processen(onderhoudstechnieken) en industriële communicaties kunnen worden bestudeerd. Pick & Place bestaat uit 6 elektro-pneumatische didactische Festo opstellingen met elk een S7-1200 PLC (ProgramableLogic Controller) en een KTP600 OP (Operating Panel) van Siemens. Alle sensoren en actoren zijn via een ASi netwerk met de PLC gekoppeld. De PLC's worden met de Operating Panels en de programmeer toestellen gekoppeld via een PROFINET netwerk. Via dit industrieel Ethernet kunnen ook de verschillende PLC's en OP's met elkaar worden gekoppeld, waardoor de verschillende opstellingen tot één complete installatie worden omgebouwd.

   

  Kunststoffentechnologie

  Partners: PlastIQ | TI Edugo Glorieux Oostakker
  In het opleidingscentrum kunststofverwerking in Oostakker kan je terecht voor opleidingen rond kunststoffentechnologie. Deelnemers krijgen een eerste kennismaking met de verschillende types kunststoffen en hun verwerkingsmethodes. De opleiding bestaat uit verschillende onderdelen en kan op vraag aangepast worden:

  Praktisch omgaan met machineveiligheid

  Partners: Odisee | Pilz | Arcelor Mittal
  In het project Praktisch Omgaan met Machineveiligheid (POM) werd de uitbouw voorzien van modulaire en praktijkgerichte leerinhouden rond functionele veiligheid. Ook de nieuwe regelgeving hieromtrent komt aan bod. De oefeningen starten met een risicoanalyse van een bepaalde applicatie. Het te halen veiligheidsniveau - afhankelijk van de 'gevaarlijkheid' van de gekozen applicatie - wordt bepaald a.d.h.v. software. Tijdens de opleiding komen praktische oefeningen aan bod.
  In functie van de studierichting van de leerlingen wordt de workshop aangepast. Zo wordt er voor de opleidingen EM en IW meer ingegaan op de verschillende aspecten en eisen van mechanische afschermingen en beveiligingen. Bij de meer elektrische opleidingen wordt dieper in gegaan op het gebruik van beveiligingssensoren en schakelingen. De opleiding duurt een halve dag en vindt plaats in Odisee Gent.

  veilig werken op een Rolsteiger

  Partners: TOFAM Oost-Vlaanderen | Mensura
  De lesgever van Mensura komt langs op de school met een pakket van een 3-tal rolsteigers om ter plaatse de opleiding veilig werken op hoogte – rolsteiger te geven.
  In de voormiddag is er een theoretisch gedeelte gevolgd door een praktijk gedeelte in de namiddag. Dan bouwen de leerlingen de rolsteigers op onder deskundige begeleiding rekening houdend met de veiligheidsaspecten.

  duurzaam energiebeheer - Fotovoltaïsche panelen

  Partners: VTI Deinze | Constructiv Oost-Vlaanderen | Edutec
  Het RTC-antennepunt 'groene technologie' in Deinze is een professioneel uitgeruste opleidingslocatie waar Oost-Vlaamse leerkrachten met hun leerlingen (3degraad TSO/BSO) terechtkunnen voor diverse kosteloze opleidingen over zonne-energie. Het luik rond zonne-energie bevat een opstelling met zonnepanelen van verschillende leveranciers in combinatie met visualisering, webapplicatie, weerstation en didactische panelen. Dit laat toe inzicht te verwerven in de werking en optimale installatie van zonnepanelen. De opleiding duurt een volledige dag.

  Aanbod onderhoudstechnieken

  Partner: Arcelor Mittal | Odisee | TOFAM Oost-Vlaanderen

  • In dit project wordt een theoretische en praktische opleiding gegeven naar smeertechnieken in het opleidingscentrum Arcelor Mittal te Gent. Volgende thema's komen aan bod: onderscheiden en toepassen van verschillende smeervetten, op een oordeelkundige wijze een wentellager kunnen voorzien van de juiste dosis smeervet, het herkennen en herstellen van de verschillende soorten smeersystemen en types.
  • Het RTC-antennepunt voor geavanceerde onderhouds-, montage- en afsteltechnieken (GOMA) in Oudenaarde is een professioneel uitgeruste opleidingslocatie waar men terecht kan voor diverse kosteloze opleidingen over montage- en onderhoudstechnieken. De opleidingen - die alle zijn opgebouwd in functie van te behalen leerplandoelstellingen - worden gegeven door een ervaren lesgever die goed vertrouwd is met het secundair onderwijs. De opleidingsduur is vrij te kiezen naargelang de gewenste module. :
   • hydraulica (ook voor de studiegebieden land- en tuinbouw en auto) in 2017-2018 on hold.
   • lager montage- en demontageopstellingen CARB en andere lagers
   • een uitlijnstand waar twee gelagerde assen in elkaars verlengde uitgelijnd worden
   • twee uitlijnstanden voor riemschijven
   • een proefstand lagerschadedetectie
   • een proefstand centrifugaalpompen
   • een proefstand ruwheidsmeting
   • studie, uitlijning en onderhoud van centrifugaalpompen en hun aandrijving

  Projecten van partners


  Opleidingen leerkrachten Mechanica-Elektriciteit via TOFAM Oost-Vlaanderen

  TOFAM Oost-Vlaanderen

  Benje leerkracht en wil je je competenties versterken via een opleidingbij de VDAB? Dat kan kosteloos voor de secties MECHANICA-ELEKTRICITEIT.
  Je dient dan wel eerst een aanvraag in bij TOFAM Oost-Vlaanderen. Klik hier voor meer info.

   

  Opleiding middenspanning bij eandis

  Partners: EANDIS

  Dit aanbod wordt gerealiseerd door Eandis.: Meer info
  Jaarlijks organiseert Eandis twee spitsdagen voor leerkrachten!