Mail niet zichtbaar? Klik hier…
RTC Oost-Vlaanderen
augustus 23/08/2017 nr. 112
In de kijker

'SAVE THE DATE' RTC nodigt uit! 14 november 2017. Naar jaarlijkse traditie organiseren we een netwerkmoment. Een thema op het snijpunt onderwijs-arbeidsmarkt staat er centraal. Je ontmoet zeker mensen die voor jouw interessant zijn.

STEM-trajecten in samenwerking met bedrijven:
via de RTC’s wordt een nieuw traject voorzien voor het schooljaar 2017-2018. Meer info

83 scholen participeren aan duaal leren:
‘schoolbank op de werkplek’ verruimt met 15 studierichtingen en 44 extra scholen. Meer info
 
VDAB 10-dagen: vergeet je aanvraag niet! Enkele wijzigingen m.b.t de infrastructuur heftruck willen we alvast meegeven:
  • De betrokken leraren hebben éénmalig een 5-daagse betalende train-the-trainer bij VDAB gevolgd (dus niet via een andere opleidingsverstrekker). Dit is vorig schooljaar voor de meeste leraren al gebeurd.
  • Het gebruik van de infrastructuur wordt beperkt tot een door VDAB vastgelegd oefenpakket inclusief rijrichtlijnen dat wordt toegelicht op de jaarlijkse verplichte wegwijssessie.
  • De betrokken leraren volgen jaarlijks minimaal één volledige schaduwdag (opfrissingsdag) om het vastgelegd oefenpakket met bijbehorende rijrichtlijnen in te oefenen.
Provincieoverschrijdende werking (POW): neem deel aan het projectaanbod van een RTC uit een andere provincie. Inschrijvingen kunnen enkel in de maand september. Meer info

RTC-jaaractieplan 2017-2018

Op 19 juli 2017 keurde het departement Onderwijs & Vorming het jaaractieplan voor het komende schooljaar definitief goed.


Het nieuwe jaaractieplan breekt een lans voor innovatie. We doen dit enerzijds door het projectaanbod uit te werken via een communitywerking per studiegebied. Anderzijds werd het lopende projectaanbod grondig geëvalueerd. Download het volledige actieplan hier.

De voornaamste zaken per studiegebied zetten we voor jullie op een rij: 

Auto
In de communitywerking wordt enerzijds gefocust op een uit te werken aanbod in de studierichting carrosserie. Ook tweewielers en fietsmecanicien krijgen de nodige aandacht. Tenslotte wordt een projectaanbod 'bijzondere lastechnieken' voor moderne koetswerken uitgewerkt.

Chemie
Vanuit de communitywerking willen we inzetten op het intensifiëren van samenwerking met bedrijven om de noden van scholen op te vangen. Alle vormen van werkplekleren en meet- en regeltechnieken krijgen de focus.

Hout-Bouw
Binnen de communitywerking willen we de banden tussen de scholen en bedrijven aansterken zodat vernieuwingen binnen deze sector snel ingang vinden binnen het onderwijs. We focussen hierbij op machines (hout) en materialen (bouw).
De projectwerking biedt dit schooljaar naast enkele klassiekers ook vernieuwing aan! Volgende onderwerpen staan op het programma: Veilig werken op hoogte, Mobiel pakket bekistingsmateriaal (vernieuwd), Afwerkingstechnieken i.s.m. HESSE en Maatmeubilair van de toekomst i.s.m. LMC.   

Land- en tuinbouw
Duurzaamheid en snelle technische evoluties binnen deze sector willen we met de communitywerking introduceren bij de land- en tuinbouwscholen. De projectwerking zal de leerlingen opnieuw de kans geven zich bij te scholen rond Graafmachines, Trekkerhydraulica en Agro-machines. Dit alles in een vernieuwd jasje!

Mechanica-Elektriciteit
In de community leggen we onder andere de focus op inspirerend onderhoud, eindwerken en CNC en stimuleren we samenwerkingen met bedrijven, bijvoorbeeld Tower Automotive Gent en De Lijn. In het huidige aanbod zoeken we voor sommige projecten vernieuwing waarbij we leerkrachten hun inspraak willen geven. Eén van de nieuwigheden in het aanbod is de nascholing voor leerkrachten lassen i.s.m. het BIL in functie van interpreteren en opmaken van lascertificaten.

Voeding
De communitywerking zal inzetten op bedrijfsengagementen om sector-innovaties breed binnen het onderwijs te introduceren. Daarnaast beogen we met de projectwerking een directe meerwaarde voor de leerlingen via het mobiel pakket kookmateriaal en het aanbod via Compassgroup.

Zorg
Samen met VIVO brengen we de stagematching van leerlingen 7 BSO thuis- en bejaardenzorg/zorgkundige in kaart voor de diensten gezinszorg via een centraal aanvraagsysteem. We coördineren de inschrijvingen van de zorgwandelingen en we organiseren het overleg tussen de sector en de zorgscholen.

Contactgegevens update

Een nieuwe directeur, TA(C), leerkracht op jouw school?
we weten het graag! Zo kunnen we nieuwe onderwijs- en bedrijfspartners toevoegen aan onze contactgegevens en hen op de hoogte houden van onze acties. Mailtje naar yelva@rtcootsvlaanderen.be

 

facebook Contact Nieuwsbrief niet langer ontvangen? Schrijf u dan hier uit. Vlaanderen is onderwijs en vorming logo