Situering

STEM verwijst naar de internationale afkorting voor Science, Technology, Engineering, Mathematics. STEM staat dus voor een waaier aan technologische, technische, exact-wetenschappelijke en wiskundige opleidingen en beroepen. Op de site www.onderwijskiezer.be kan je onder rubriek “STEM” meer informatie vinden over de STEM-studierichtingen en STEM-beroepen.  

Er zijn al heel wat initiatieven om wetenschappen, techniek en technologieën ook technische en exact-wetenschappelijke opleidingen en beroepen in de kijker te zetten. Wetenschapscommunicatie (www.wetenschapsinformatienetwerk.be ), de Richting Morgen-campagne (www.richtingmorgen.be ), sectorale initiatieven, Onderwijskiezer en KlasCement (http://www.kiezenvoorstem.be ) zijn daar voorbeelden van. Maar samen sta je altijd sterker. Zelf stonden we in voor de oprichting van de community Techniek Is Sjiek .

De Vlaamse regering biedt hiervoor een kader met het “Actieplan voor het stimuleren van loopbanen in wiskunde, exacte wetenschappen, techniek en technologie” – of kortweg STEM-actieplan.

Wegwijs in STEM

Het STEM-aanbod voor onderwijs, vrije tijd en tewerkstelling is aanzienlijk.

Voorde geïnteresseerde leerkracht, leerling, ouder, student, werkgever … is het vaak moeilijk om door het bos de bomen nog te zien.

Vandaar het STEM-portaal, waar je voortaan alle initiatieven vindt achter drie rubrieken:

  • Onderwijs
  • Werk
  • Vrije tijd
Alle STEM-partners werkten samen aan deze wegwijzer.

Meer info: